Tips när du ska välja golv för din badrumsrenovering i Linköping

Utseende, känsla och kvalitet är tre hörnstenar när du ska välja golv för ditt badrum. Känn efter: hur känns underlaget? Vi går ofta med bara fötter i badrummet, därför är kanske badrummet det av husets alla rum där det är som viktigast med ett riktigt bekvämt golvmaterial.

Här finns enkla förklaringar av hantverkarbegrepp.

Ett kallt blött golv får ju till att börja med inte några vidare bekvämlighetspoäng, så golvvärme är ett bra komplement om du väljer sten, kakel eller klinker som golv. Det finns två alternativ här: vattenburen golvvärme eller elslingor. Har du ett hus med vattenburen värme i övrigt är vattenburna golvslingor ett givet val. I ett hus med annan uppvärmning är det enklast att lägga elslingor när du gör din badrumsrenovering i Linköping.

Golvet bör vara halksäkert! Det är också en fördel om det är lättstädat, framförallt om små barn kommer att vistas mycket i badrummet, och gärna tåligt.

Tänk på att dåligt underarbete när golvet läggs kan orsaka sprickor och läckage. Fråga hantverkare som utför badrumsrenovering i Linköping om råd om hur underarbetet ska ske beroende på vilket material som väljs, eller låt helt enkelt hantverkarna lägga golvet åt dig.

Klinkergolv

Den allra vanligaste typen av badrumsgolv är klinkers – eller naturstensgolv. Ett annat alternativ är mosaik. Mosaik är vanligare på väggar, men passar också fint på golv.

Det är viktigt att välja ett golv som du och dina kära inte halkar på när du ska göra din badrumsrenovering. Har du barn är det också en stor fördel att ha ett golv som är lättstädat.

Klinker är en robustare typ av kakel. Klinkerplattorna kommer i många olika storlekar och utföranden. Ytbeläggningen kan vara allt ifrån högglansig till hel-matt. Har blankare yta desto halare blir plattorna när de är blöta. Om plattorna har en väldigt slät yta blir de också mer hala än om de har lite struktur. Precis som sten blir klinkers lätt kallt att gå på om det inte kompletteras med golvvärme.

Stengolv

Stengolv är vackra och tidlösa. Marmor, granit, kalksten och skiffer är populära val. Granit och skiffer är väldigt hållbara stensorter. Marmor och kalksten är mjukare och därav mer känsliga. Utan golvvärme kan stengolv bli kallt att gå på.

Kompositgolv

Komposit är gjort av stenmjöl och/eller stenflingor. Det finns många olika varianter av kompositgolv, som exempelvis komposit som efterliknar granit eller kalksten. Fördelen med komposit är priset och hållbarheten. Kompositgolv kräver också mindre med underhåll än ett stengolv.

Våtrumsmattor

Våtrumsmattor är ofta det billigaste alternativet och är dessutom väldigt lättstädade. Vinylgolv finns med en mängd olika fina mönster och strukturer. Dock kan billiga dämpade vinylgolv lätt få märken. Linoleumgolv är bekväma att gå på och har lång hållbarhet.

Naturmaterial

Trä, kork, gummi och linoleum är organiska material som är bra val när du gör din badrumsrenovering i Linköping. Trägolv har blivit väldigt populärt i badrum de senaste åren. De är vackra, mjuka att gå på och tillför en känsla av värme i rummet. De är dessutom fysiskt varmare att gå på än sten- eller klinkergolv.

Massiva trägolv är dyrast, och behöver lackas noga för att passa i badrum. Laminat är betydligt billigare men risken finns att det böjer sig och blir skevt med tiden.

Plastlaminat efterliknar äkta trägolv. De är billigare och har kanske inte samma lyster och elegans som äkta trägolv, men har längre hållbarhet än laminaten.