I en tid där renoveringar tar en allt större plats i våra liv så kan det vara av värde att veta att vissa tjänster bäst lämnas över till professionella yrkesmän. Tilläggas här är även att du inte får genomföra vissa saker som rör renoveringar; dragning av exempelvis elektricitet eller vatten måste alltid involveras en rörmokare och en elektriker – detta då riskerna är för stora med dessa projekt. Att rot-avdraget är en bidragande orsak till denna renoveringshets går heller inte att förneka och det är lite dit vi vill komma också; se till att använda dig av denna skattereduktion medan den finns kvar i sin nuvarande form – oavsett vad ditt renoveringsprojekt handlar om.
Det blir alltid ett bättre resultat om du du väljer att kalla in extern och professionell hjälp än om du gör det på egen hand och detta omfattar även de saker du tror att du kan klara av. Måleri är en typisk sådan sak som många privatpersoner tror sig klara utan att kalla in någon målare – men då jobbet väl är utfört så upptäcker de ganska snart att det var betydligt svårare än vad de från början trodde.
Först och främst här – det finns en anledningen till att det finns ett yrke som heter målare och det finns en anledningen till att det tar ganska lång tid innan man får kalla sig för det. Det går liksom inte att tro att man på egen hand ska kunna måla om sin lägenhet i Stockholm på samma effektiva och perfekta sätt som just en professionell målare. Visst – det går utmärkt att måla om på egen hand om man bara använder sig av rätt verktyg och rätt metoder – men att tro att resultatet blir detsamma är bara dumt och att lura sig själv.
Använd ditt rot-avdrag innan det ändrar form
Rot-avdraget har gjort att du numera kan anlita en målare i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – och därefter dra av halva arbetskostnaden på din deklaration och sedan få tillbaka beloppet på din skatt; något som alltså rekommenderas. Många tänker här att man ska spara sitt rot-avdrag till svårare projekt som kräver större noggrannhet än vad ett vanligt målerijobb gör – men handen på hjärtat här; hur ofta renoverar man och i vilken omfattning sker detta egentligen?
Ska man måla om en lägenhet i exempelvis Stockholm så är det också ganska troligt att detta är det enda projektet som sker i bostaden också, eller hur? Det handlar om att prioritera de jobb man ska göra och att ta den hjälp som finns tillgänglig – även om de på förhand ser enkla och lättlösta ut.
Dessutom är det heller ingen självklarhet att rot-avdraget blir kvar i sin nuvarande form heller och om regeringen får igenom sitt förslag så ser det ut att minskas med 30 % vid årsskiftet – ytterligare ett skäl att passa på att använda detta – oavsett om det handlar om att anlita en målare i Stockholm eller en snickare för att byta listerna till ett hus i Kiruna. Det är de projekt som på förhand ser lättast ut som ofta visar sig vara de mest svårlösta.