Se över ditt tak och tjäna pengar

Att husägare ofta står inför olika kostnader för renoveringar är naturligt och oundvikligt – huset slits och går sönder och de värsta områdena måste man, helt enkelt, då och då reparera. Frågan är här varför många husägare betalar för mycket i onödan och med detta menar vi att man låter det gå för långt mellan kontrollerna av husets status. Vet man exempelvis att husets grund och husets tak är de områden som tar emot mest styrk och är mest utsatta – ja, då måste man genomföra regelbundna kontroller av dessa och se till att de håller gott skick.

Man väntar inte till dess att problemet blivit så pass stort så att man exempelvis måste byta sitt tak mot ett helt nytt – till en hög kostnad. Visst; ibland kan det vara av nödvändighet att byta ut ett befintligt tak trots att man reparerat det, men då ska man också veta att ett tak – ett välskött sådant – har en livslängd på över trettio år.

Tvingas man som husägare att byta ett tak efter tio-femton år så har man också drabbats av en väldigt onödig kostnad som alltså skulle kunna ha förhindrats genom en bättre skötsel och med regelbundna kontroller. Här ska man även tillägga att husets tak är något som – naturligtvis – ligger högst upp och att det av den anledningen kan vara svårt att ta sig upp för dessa kontroller; detta ska dock inte ses som en ursäkt då det finns professionella personer att kontakta.

Att kontakta en takläggare kan vara en sak som sparar in mycket pengar och detta är en sak som man bör lägga in i sin kalender ungefär en gång per ord; gärna då på våren då vintern är den årstid som sliter absolut mest på taket genom kyla och snö. Det här borde egentligen ingå i en sorts husmanual som varje villaägare kan bocka av på samma sätt som man årligen skickar sin bil på besiktning för att få köra.

En kontroll utförd av en takläggare kan vara den avgörande skillnaden ekonomiskt för en villaägare; antingen betalar man lite pengar för mindre reparationer eller också så tvingas man till en hög – och onödig – summa som man lägger var tionde år istället för det rekommenderade 30 åren som ju – som sagt – är ett taks genomsnittliga livslängd.

Val av material påverkar priset

Om man – trots regelbundna kontroller utförda av en takläggare – ändå står inför det faktum att man måste byta tak så kan man själv påverka kostnaden för denna. Det här sker genom att man väljer material och om vi kortfattat räknar upp de tre vanligaste där vi tar det dyraste först så ser det ut enligt följande: Tegel, Plåt och Papptak. Naturligtvis finns det även andra material, men då dessa är de vanligaste så stannar vi där.

Här ska dock tilläggas att alla material inte passar på alla takmodeller; du kan exempelvis inte be en takläggare sätta tegel på ditt hus ifall det inte lutar någonting utan där måste du välja papptak. Allt sådant som rör takets lutning, val av material och kostnaden för projektet är dock något som du ska ventilera tillsammans med den du anlitat för takbytet i fråga. Detta för att få rätt tak till ditt hus och få fram den absolut bästa lösningen.